18 czerwca 2015

Kluczowa kwestia w przyrządzaniu czosnku, o której zapewne nie wiesz.

2 komentarze :
 

Bez czosnku na froncie ani rusz


Czosnek utożsamiamy jest przede wszystkim z aromatyczną przyprawą i domowym lekiem na przeziębienie. Niewiele osób wie, że czosnek w dużej dawce ma ekstremalnie bakteriobójcze działanie i w przypadku wielu schorzeń m.in. zapalenia gardła, przeziębienia czy zapalenia zatok działa lepiej niż syntetyczne antybiotyki. Czosnek rozprawia się z bakteriami, grzybami i pasożytami nie niszcząc przy tym naszej naturalnej flory bakteryjnej, jak robią to antybiotyki. Dodatkowo chorobotwórcze szczepy bakterii nie uodporniają się na działanie allicyny (substancji czynnej) w przeciwieństwie do nabierania odporności wobec wielu antybiotyków syntetycznych. Przed stworzeniem penicyliny, żołnierze przykładali rannym czosnek i cebulę do ran i miejsc po amputacji. Czosnek jest również pierwszym środkiem dopingującym znanym ludzkości. W Grecji zawodnicy przygotowujący się do igrzysk każdego dnia jedli cebulę i czosnek, które podnosiły ich wytrzymałość. Na bazie czosnku zarówno Indianie jak i zakonnicy oraz mnisi tybetańscy tworzyli mikstury stosowane przy różnych dolegliwościach i odmładzające :)
Ok., wiemy już że czosnek jest świetny - lepszy niż rutinoscorbiny i inne syntetyczne wynalazki, na wiele szczepów bakterii może działać skuteczniej niż penicylina i tetracyklina. Przejdźmy do tego, skąd moc naszego bohatera i co działa na niego jak kryptonit.


Najlepiej kupować czosnek o zabarwieniu fioletowym, białe główki - często importowane z Chin - są mniej aromatyczne.

Jak czerpać magię z czosnku?


Substancją, która sprawia, że czosnek może i powinien być stosowany jako środek leczniczy jest allicyna. Jednak allicyna nie wystepuje w formie gotowej w czosnku. Allicyna powstaje gdy dwie substancje w nim zawarte wejdą w reakcje. A dokładnie chodzi o allinę (aminokwas zawierający siarkę), która pod wpływem amilazy (enzymu) rozpada się m.in. do allicyny, czyli naszego bakeriobójczego bohatera. Do reakcji dochodzi podczas roztarcia czosnku. Dla nas kluczowe jest jednak to jak go przyrządzimy. Możesz go szatkować, gryźć na surowo, wyciskać, ale jeżeli poddajesz go obróbce termicznej, czyli smażysz, pieczesz, gotujesz lub zaparzasz musisz dać mu 10 minut od zmiażdżenia. Po 10 minutach kluczowa allicyna występuje w czosnku w maksymalnym stężeniu. Jeżeli poddamy czosnek wysokiej teperaturze bezpośrednio po roztarciu, wrażliwy na obróbkę termiczną enzym nie zdąży rozłożyć alliny.  

Od dzisiaj, gdy będziesz przyrządzać czosnek odczekaj 10 minut od roztarcia a zyskasz naturalny środek na odporność oraz lek na młodość :)

Pradawne źródło młodości


Czosnek to równiez bardzo silny antyoksydant - wymiatacz wolnych rodników, które przyspieszają starzenie. Ma zbawienny wpływ zarówno na kondycje skóry jak i cały organizm. Już tysiące lat przed naszą erą stosowano go jako środek odmładzający i regenerujący. 

Z racji, że właśnie przechodzę anginę ( kto choruje latem? - ja się pytam), podam Wam przepis na miksturkę, której nauczono mnie na obozie harcerskim jak miałam 10 lat i oczywiście zamiast pływać w morzu, w środku lata leżałam w namiocie z gorączką.

Przepis na miksturę na anginę, ból gardła i przeziębienie.
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa majeranku
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z połówki cytryny (orientacyjnie, bo przecież każda cytryna ma inną ilość soku i jest w róznym stopniu kwaśna)

Czosnek rodrabniamy lub przeciskamy przez praskę i przekładamy do kubka. Czekamy 10 min. i wsypujemy łyżkę majeranku. Zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 15 minut. Nastepnie przecedzamy i doprawiamy sokiem z cytryny i miodem (napar ostygł już do temperatury 70 stopni celcjusza, więc miód zachowa swoje właściwości prozdrowotne). Ja aktulanie nie mam miodu, więc piję z syropem z bzu lub z mniszka lekarskiego. Być może dla wielu ta mikstura wyda się dziwna, ale działa. Przekonała się do niej cała moja rodzina i wielu znajomych. Warto, bo efekty przychodzą bardzo szybko. Pijemy kilka razy dziennie podczas choroby.

2 komentarze :

  1. przepis na miksturę jak od czarownicy, lubię to! a co do przygotowywania czosnku przed obróbką termiczną - sztos! nie wiedziałam o tym zupełnie i całe życie dezaktywowałam nieświadomie jego prozdrowotne działanie, damn!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam!! Leczyłam się tą miksturą nie raz i innych. Smaczne i skuteczne! Ciekawy i przydatny wpis ;) Pozdrawiam :* Ula srula.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią w komentarzu. Jeżeli masz pytania lub coś wydaje Ci się niejasne wzbogacisz ten wpis, jeśli napiszesz :)
Pozdrawiam,
Asia