1 lipca 2015

Jej ekscelencja konfitura malinowa.

1 komentarz :
 

Maliny rządzą


Rok temu przeprowadziłam się na wieś i ku mojej uciesze odkryłam, że na naszej działce rosną maliny :) Taki prezent zobowiązuje, więc rozpoczęłam eksperymenty z przetworami. W tym roku na moim ogrodzie sezon malinowy już się rozpoczął, więc przychodzę z przepisem na konfitury. W większości przepisów, które przeczytałam i od których zaczynalam było za dużo cukru - stosunek owoców do cukru 1:1 to dla mnie stanowczo za słodko. Metodą prób i błedów stworzyłam swój niskocukrowy, ale nadal słodki przepis na malinową konfiturę ;)

http://zdrowobezspiny.blogspot.com/jejekcelencjakonfituramalinowa.html

Przepis na konfiturę malinową z niewielką ilością cukru


Składniki:
500 g malin 
150 g cukru
100 ml wody (jeżeli gotujesz pod przykryciem), jezeli bez pokrywki to około 150 ml wody 

Przygotowanie:
Maliny płuczemy - można przełożyć je do sitka, a sitko zanurzyć w wodzie i kilka razy wymienić wodę, dzięki temu tak łatwo się nie rozwalą :) Następnie zasypujemy owoce 1/2 porcji cukru i zostawiamy na godzinę. W tym czasie wyparzamy słoiki. Po godzinie maliny puszczą trochę soku, więc porcję wody w przepisie zmniejszamy o powstały z malin sok - jeżeli soku powstało nam 30 ml to do gotowania malin użyjemy tylko 70 ml wody. W rondelku zagotowujemy wodę, dosypujemy pozostałą połowę cukru i ostrożnie wsypujemy maliny. Gotujemy na małym ogniu przez 30 min. delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Przekładamy gorące maliny do słoiczków i gotowe :)

Maliny na przeziębienie i jesienną depresję


Warto użyć małych słoiczków, aby zawsze móc skorzystac z zapasów w okresie przeziębień i kiedy dopadnie nas jesienna handra. Maliny nie tylko świetnie radzą sobie z bakteriami, ale działają również rozluźniająco. Obniżają gorączkę, działają przeciwzapalnie, zawierają również dużo antyoksydantów co sprawia, że chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i sprawiają, że na dłużej zachowujemy młodość. Ponadto działają przeciwbólowo i oczyszczają organizm z toksyn.
Wracjąc jeszcze do przeziębień - reklamowane syropki dla dzieci z sokiem z malin, zwierają go tyle co kot napłakał. O wiele lepszym rozwiązaniem przy przeziębieniu będzie zaparzenie sobie lub dziecięciu herbaty malinowej lub herbaty ziołowej np. z lipy z dodanie do niej 2 łyżeczek konfitury malinowej lub syropu malinowego.
Zbieram się właśnie do przygotowania zapasów herbaty z malin, bo niestety te sklepowe to w 50% kwiat hibiskusa, który jest kwaśny i zupełnie zmienia smak herbaty. Jeżeli macie patent na domową herbatę z malin, to podajcie przepis please :)
Pozdrawiam :)

1 komentarz :

Podziel się swoją opinią w komentarzu. Jeżeli masz pytania lub coś wydaje Ci się niejasne wzbogacisz ten wpis, jeśli napiszesz :)
Pozdrawiam,
Asia